Tässä artikkelissa käymme läpi iskiaksen ja Cauda Equina syndrooman erot.

Iskiasta voidaan hoitaa yksinkertaisilla harjoitteilla vaikka kotona, mutta Cauda Equina vaatii välitöntä lääketieteellistä hoitoa. Lue siis tämä artikkeli tarkkaan.

Iskias

Iskias on kipuoire, joka johtuu yleensä iskiashermoon kohdistuvasta paineesta alaselän tai lantion alueella. Yleisimpiä iskiasoireita ovat terävä iskevä kipu, tunnottomuus ja pistely. Oireet ilmenevät alaselässä ja voivat mennä pakaran kautta jalkaa pitkin jopa varpaisiin.

Yleisimpiä iskiaksen aiheuttajia ovat vaurio alaselän välilevyssä, lihasjäykkyys sekä selkäydinkanavan ahtauma tai rappeuma.

On olemassa oireita ja ortopedisia testejä, joilla voit itse selvittää kotonasi, mistä sinun iskiaskipusi johtuvat.

Cauda Equina

Cauda Equina oireyhtymä tunnetaan myös lyhenteellä CES. Se on ERITTÄIN harvinainen, mutta sinun on tärkeää osata tunnistaa sen oireet, koska se vaatii kiireellistä hoitoa.

Vaikka oireyhtymä voi johtua useista asioista, kuten kasvaimista, tulehduksista tai vaikeasta selkärangan vammasta, on sen yleisin syy vakava välilevypullistuma, joka tuottaa painetta hermostoon.

Sen oireisiin kuuluu samanlaisia oireita kuin iskiaksessakin. Mutta niiden lisäksi Cauda Equina voi aiheuttaa myös muita oireita.

Mikä on CES?

selkäranka

Oireyhtymä liittyy läheisesti selkärankaan ja sen sisällä olevaan hermostoon.

Selkärangan nikamien sisällä menee kehon keskushermosto. Keskushermosto on suojassa selkärangan sisällä, koska sen toiminta vaikuttaa koko kehoosi.

Alla olevassa kuvassa näet piirroksen, joka esittää selkärangan sisällä olevaa hermostoa.

Cauda Equina

L2 nikaman kohdalta hermosto jakautuu useaan eri hermoon. Kuten näet kuvasta, se muistuttaa hieman hevosen häntää. Itse asiassa syndrooman latinankielinen nimi Cauda Equina on suomennettuna Hevosen häntä.

Oireyhtymässä esimerkiksi vakava välilevypullistuma aiheuttaa painetta hermostoon L2 nikaman kohdalla. Nämä hermot vaikuttavat jalkojen ja lantion toimintaan. Tästä johtuen lantion ja jalkojen alueella ilmenee erilaisia oireita, joista osa muistuttaa iskiasta.

Alla tärkeimmät oireet, jotka erottavat tämän vaarallisen syndrooman iskiaksesta.

Toimintahäiriöt suolen ja rakon toiminnassa

CES aiheuttaa toimintahäiriöitä suolen ja rakon toiminnassa, jonka seurauksena potilas kärsii kaksoisinkontinenssista. Inkontinenssi on tahatonta virtsan karkailua. Kaksoisinkontinenssi tarkoittaa tilaa, jossa potilas on menettänyt sekä virtsaamisen että ulostamisen kontrollin.

Jos et pysty pidättämään virtsaamista etkä ulostamista, sinun pitää mennä välittömästi ensiapuun.

Toisaalta, Cauda Equina voi aiheuttaa myös päinvastaisen oireen. Jos et pysty virtsaamaan (tunnetaan myös nimellä virtsaumpi) etkä ulostamaan, sinun pitää hakea apua.

Tunnottomuus

Toinen tyypillinen CES oire on vakava tunnottomuus sisäreisissä, sukupuolielimissä, peräaukossa ja pakaroissa. Jos sinulla esiintyy näitä oireita, sinun pitää mennä välittömästi ensiapuun.

Tämän lisäksi jaloissa voi esiintyä tunnottomuutta ja jopa halvaantumista.

Hoito

Cauda Equina hoidetaan yleensä hätäleikkauksella.

Iskiaksen hoito onnistuu ilman leikkaushoitoa, kipulääkkeitä tai ruiskehoitoja.

Nappaa ohjeet iskiaksen diagnosointiin ja hoitoon

Lisää sähköpostiosoitteesi alla olevaan ruutuun ja saat ohjeet suoraan sähköpostiisi

You have Successfully Subscribed!

Nappaa parhaimmat ohjeet iskiaskipujen helpottamiseen

Saat ohjeet, jotka todistetusti helpottavat iskiaskipuja. Kerro vain minne lähetän ne...

You have Successfully Subscribed!