Iskias aiheuttaa tyypillisesti säteilevää kipua ja sen oireet alkavat selkärangan alaosasta jatkuen pakaran kautta edelleen alemmas jalkaan. Joskus kipu ulottuu aina varpaisiin asti.

Iskiashermo on kehomme pisin ja paksuin hermo. Se ulottuu aina alaselästä molempiin jalkoihin. Siksi iskiaksen oireita voi ilmetä missä kohdassa tahansa iskiashermoa.

Yleensä iskiasvaiva aiheuttaa kipua vain toisessa alaraajassa. Joissain tilanteissa potilaat ovat valittaneet kipua toisessa jalassa ja tunnottomuutta toisessa.

Iskiassärky

Iskiassärky on yleensä terävää polttavalta tuntuvaa kipua. Siksi myös monet vanhemmat ihmiset puhuvat iskiassäryistä nimellä noidannuoli. Särky on yleensä niin voimakasta, että se estää normaalin liikkumisen ja toiminnot.

Monille iskiassärky alaselässä aiheuttaa kipua, jolloin on lähes mahdotonta laittaa esimerkiksi sukkia jalkoihin tai kumartua solmimaan kengännauhoja.

Kiputila voi kestää joissain tapauksissa jopa viikkoja tai kuukausia. Eli huomattavasti pidempään kuin normaali pelkästään alaselkään rajoittuva selkäkipu. Kuitenkin lähes kaikissa tapauksissa iskiassärky lievenee ajan kuluessa ja lopulta poistuu ilman kirurgisia toimenpiteitä.

Iskiaksen aiheuttama särky voi olla niin voimakasta, että henkilö joutuu kävelemään etukumarassa tai hän kävelee ontuen.

Joskus iskiassäryn oireet voivat esiintyä lihasheikkoutena tai alaraajan puutumisena. Näissä tapauksissa kipu voi olla lievempää, kuin normaalissa iskiassäryssä.

Pakara oireilee?

Iskiaksen tulehduksessa pakara oireilee kovalla kivulla. Kipuun voi olla syynä ärtynyt iskiashermo, joka pakaran kohdalla alittaa tai läpäisee pakarassa olevan piriformis nimisen lihaksen.

Piriformis lihas on pakarassa tasapainottamassa kävelemistä. Jos tämä lihas jännittyy tai ärsyyntyy, se voi vaikuttaa myös herkkään iskiashermoon.

Iskias pakara vaivaa monesti erityisesti juoksua harrastavia henkilöitä. Myös pitkään päivittäistä istumatyötä tekevillä on suurempi riski, että hermo joutuu jännitykseen pakarassa ja aiheuttaa iskiaskipua.

Iskiaspakaraa voi hoitaa erilaisilla venytyksillä ja fysioterapialla. Monia näistä harjoituksista voi tehdä itse kotona ja ne auttavatkin tehokkaasti iskiaspakaran hoidossa. On hyvä kysyä ohjeet venytyksiin esim. kiropraktikolta tai fysioterapeutilta.

Venytyksien tekeminen vaatii hiukan harjoittelua mutta tulokset ovat sen arvoisia.

Yksi venytyksistä voidaan tehdä lattialla istumalla jalat koukussa, nojaten taakse käsiin hiukan takakenossa. Sitten laitetaan toisen jalan sääri venytettävän puolen reiden päälle. Tämän jälkeen annetaan venytettävän puolen polven laskeutua sisäänpäin lattiaa kohti. Lantion ei tule irrota juurikaan lattiasta venytyksen aikana. Pidetään asento hetken aikaa, jolloin reiden päällä oleva jalka toimii painona. Venytys tulisi tuntua pakaralihaksessa. Jos näin ei tunnu, voi hieman muutella asentoa, jotta venytys tuntuu tehokkaammalta.

Katso lisää vinkkejä täältä.

Kipua jalassa

Tyypillisesti iskias aiheuttaa jalassa pistävää kipua takareidessä tai reiden ulkosyrjällä. Iskiashermo haarautuu reidessä eri hermoihin.

Vaiva jalassa johtuu useimmiten siitä, että välilevyn massa painaa iskiashermon hermojuurta ja siitä aiheutuvat erilaiset oireet jalassa. Voi tuntua tunnottomuutta, pistelyä, muurahaisia ja voimattomuutta. Joskus jalassa voi heijastua kipua vaikka kyseessä ei olisikaan itse iskias kipu vaan tavallisempi alaselän kiputila.

Muut oireet jalassa

Iskiaksen aiheuttamat oireet jalassa voivat vaihdella. Iskiaskivun erottaa tavallisesta alaselän kiputilasta siten, että ärsyyntynyt iskiashermo välittää kivun tuntemuksen myös jalkaan, useimmiten juuri polven alapuolelle.

Jalassa voi tuntea myös pistelyä, puutumista, ja voimattomuutta, jolloin käveleminen on erittäin hankalaa ja voi olla vaikeaa taivuttaa jalkaterää nilkasta.

Yleensä iskias oireita ei esiinny yhtä aikaisesti molemmissa jaloissa. Yleisesti ottaen kipu alkaa selän alaosasta ja pakarasta ja voimistuu jalan alaosissa. Voi jopa olla, että kipu ja tunnottomuus ulottuvat jopa jalkaterään ja varpaisiin asti ja saa henkilön ontumaan.

Varpaiden tunnottomuus

Varpaiden tunnottomuus johtuu siitä, että iskiashermo on kehon pisin hermo. Se ulottuu alaselästä aina jalkaterään asti ja näin ärsyyntynyt hermo voi aiheuttaa myös tunnottomuutta varpaissa.

Syynä on siis hermon ärtyminen ja se heijastuu tunnottomuutena varpaissa asti. Kaikilla iskiaskivuista kärsiville ei tule tätä oiretta, mutta se on yksi iskiaksen selkeistä oireista.

Nappaa ohjeet iskiaksen diagnosointiin ja hoitoon

Lisää sähköpostiosoitteesi alla olevaan ruutuun ja saat ohjeet suoraan sähköpostiisi

You have Successfully Subscribed!

Haluaisitko tehdä päivittäiset askareet ilman jatkuvia ja uuvuttavia iskiaskipuja?

Nyt saat kiropraktikon tekemät ohjeet kätevästi sähköpostiisi. Niiden avulla pystyt paikallistamaan, mistä iskiaskipusi johtuvat ja miten pääset niistä eroon lopullisesti. Kerro vain minne lähetän ohjeet...

You have Successfully Subscribed!