Iskiaksen hoitamiseen ei useinkaan tarvita kirurgisia toimenpiteitä, vaan itse tehdyillä kotikonsteilla kipua saadaan muutamassa viikossa usein lievitettyä hyvin tuloksin.

mies huutaa kivustaIskiaksen hoito kotikonstein on tehokasta ja nopeaa kivunlievitystä. On olemassa monia erilaisia helppoja keinoja, joilla voi lievittää kipua.

Näin elämänlaatukin palautuu taas sille tasolle, etteivät ajatukset ole ainoastaan kivussa.

Itsehoito kotona

Itsehoito on päivittäistä ja säännöllistä hoitoa kiputilojen lievittämiseksi. Vaikka alkuun suositellaankin päivän tai kahden lepoa, on yleensä syytä aloittaa kevyt liikunta heti, kun kipu sen sallii.

Ota huomioon aina ensisijaisesti mitä lääkäri on määrännyt. Jokainen tapaus on uniikki ja pitää tutkia ammattilaisen toimesta ennen minkäänlaisen hoidon aloittamista. Kyseessä voi olla esimerkiksi selän välilevyn pullistuma.

1. Kävely

Jos mahdollista on syytä tehdä pieni kävelylenkki päivittäin. Kuten monissa muissakin vaivoissa, käveleminen auttaa kivun lievityksessä, vaikka aluksi se voisikin tuntua haasteelliselta.

Pitkään istuminen on asia jota kannattaa yleensä välttää, koska se helposti pahentaa oireita. Paras vaihtoehto on käyttää lihaksia ja yrittää liikkua päivittäin.

2. Hieronta ja jumppa

Lihasten hieronta voi lievittää kiputilaa huomattavasti. Toisaalta kevyehkö liikunta on hyvä aloittaa mahdollisimman pian. Jumppaliikkeet pitää kuitenkin valita huolella, jotta ne tukevat paranemista. Vääränlaiset liikkeet mahdollisesti jopa pahentavat tilannetta.

Katso tietoa hieronnasta ja jumpasta täältä.

3. Lämpö ja kylmä

Myös lämpimien- ja kylmien kääreiden käyttö on suositeltavaa kipujen lievittämiseen.

Kuumahoito esimerkiksi kuumalla kylvyllä voi tuoda tilapäistä apua. On kuitenkin muistettava, että on oltava varovainen, että vältytään palovammoilta. Siksi ei pidä asettaa liian kuumia kääreitä suoraan paljaalle iholle.

Myös sauna rentouttaa lihaksia. Tämä poistaa lihaksista jännitystiloja. Toisaalta myös mielesi rauhoittuu. Rauhallinen mieli ja stressin vähentäminen tukevat lihaksien palautumisessa.

Kun käytetään kylmähoitoa on myös muistettava muutama varoitus. Jääpalapussin asettaminen suoraan iholle tai sen pitäminen kerrallaan yli 15 minuuttia voi aiheuttaa vahinkoa. Joten on syytä kokeilla kylmähoitoa ensin vähän kerrallaan ja niin, ettei siitä aiheudu enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

4. Ruokavalio

Yksi hoitotapa on lisätä ruoka-aineita, joissa on tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia. Näin ne auttavat osaltaan iskiaskipujen hoidossa. Tällaisia käytettäviä ruoka-aineita voivat olla esimerkiksi inkivääri, kurkuma ja pippuri.

5. Venyttely

Venyttely on tehokas keino kipujen lievittämiseksi. Katso ohjeet alla olevasta linkistä:
Venyttely iskiaskivun hoitoon

Nappaa ohjeet iskiaksen diagnosointiin ja hoitoon

Lisää sähköpostiosoitteesi alla olevaan ruutuun ja saat ohjeet suoraan sähköpostiisi

You have Successfully Subscribed!

Nappaa parhaimmat ohjeet iskiaskipujen helpottamiseen

Saat ohjeet, jotka todistetusti helpottavat iskiaskipuja. Kerro vain minne lähetän ne...

You have Successfully Subscribed!