Iskiaksen hoito tulee kyseeseen silloin, kun kipu on jatkuvaa ja voimakasta. On parasta aloittaa iskiaksen hoito ennen kuin kipu pahenee ajan kuluessa.

Kipua voidaan vähentää ja hoitaa myös kotikonstein.

Missään tapauksessa ei kannata jäädä sängyn pohjalle makaamaan pidemmäksi aikaa. Tämä ei auta kivun lievityksessä. Siksi on parempi heti kun kipu sen sallii, liikkua kohtuudella sen mukaisesti, kun oma keho sen sallii.

Tässä artikkelissa käymme lyhyesti läpi mm. seuraavata hoitomuodot:

  • Sauna
  • Lämpo
  • Hieronta
  • Jumppa
  • Sairasloma

Sauna

Iskias ja sauna on kipua lievittävä yhdistelmä. Vaikka sauna ei heti suoranaisesti poistaisikaan tulehduksesta aiheutuvaa hermosärkyä, sen muut kehoon vaikuttavat ominaisuudet ovat rentouttavia ja auttavat näin kivun lievittämisessä.

Sauna auttaa rentouttamaan kehon lihaksia ja jännitystilat poistuvat tehokkaasti. Saunan hyvät vaikutukset eivät kuitenkaan vain rajoitu lihaksistoon, vaan myös mieli uudistuu ja rentoutuu saunan miellyttävässä lämmössä. Tämä kaikki yhdessä auttaa iskiaksesta aiheutuvien vaivojen ja särkyjen lievittämisessä.

Ehkä on parasta jättää kovimmat löylyt ottamatta silloin, kun kärsii iskiaksen aiheuttamista kivuista. Saunasta ja sen tuomista hyödyistä voi nauttia leppoisissa löylyissä ja näin keho ja mieli rentoutuvat.

Saunomiseen voi myös yhdistää kiukaalle heitettäviä veteen sekoitettuja aromeja ja tuoksuja. Tälläiset eteeriset tuoksut, kuten eukalyptuksen tuoksu tehostavat saunan rentouttavia ominaisuuksia.

Lämpö iskiaksen hoitoon

Hoito lämpö käärein tai lämpimällä kylvyllä auttaa kipujen lievityksessä. Lämpö auttaa lisäämään hapen ja ravinto aineiden kuljetusta juuri käsiteltävälle alueelle. Lämmön onkin tiedetty jo vuosisatojen ajan olevan tehokas keino kiputilojen luonnollisessa hoitamisessa ilman lääkeaineita.

Lämpöä pystytyään ohjaamaan kipeimmille alueille myös erityisin lämpötyynyin. Niitä on saatavilla esimerkiksi apteekeista tai supermarkettien itsehoito hyllyiltä.

Lämpötyyny on tehokas lämpöhoidossa, koska ne säilyttävät pitkään juuri suositeltavan lämpötilan kipukohdalla. Niitä on mahdollista käyttää myös silloin, kun ei olla paikallaan lepoasennossa. Lämpötyynyn pystyy asettamaan huomaamattomasti vaatteiden alle ja näin se ei millään tavalla haittaa normaalia päivittäistä liikkumista.

Hieronta

Lista erilaisista hieronta vaihtoehdoistaHieronta auttaa lieventämään iskias hermosärkyä.

Esimerkiksi pakaraa voi hieroa itse tehokkaasti kotioloissa. Koska kyseessä on ruumiin suurimmat ja vahvat lihakset, tehokkainta vaikutusta ei välttämättä saada aikaiseksi vain kädellä hieromalla.

Tehokas itsehoito on asettaa esimerkiksi tukevan pöydän päälle hieronta rulla tai -pallo, jonka päälle istuudutaan pakaralihaksella. Tämän jälkeen pakaraa liikutetaan edestakaisin, jolloin ruumiin oma paino tehostaa hierontaa. Jos ei ole sopivan korkuista ja tukevaa pöytätasoa käytettävissä, voi koettaa samaa hierontaa myös lattialla.

Lattialle asetutaan selinmakuulle ja hierontarulla asetetaan toisen pakaran alle. Tämän jälkeen saman puolen jalka nostetaan toisen jalan koukistetun polven päälle ja aloitetaan edestakainen hieromaliike.

Myös ammattihierojalla käynti voi auttaa tehokkaasti lieventämään iskiaksen aiheuttamaa kipua. Hierojat osaavat rentouttaa kehon kipupisteitä ja näin iskiassärkyä lievennetään tehokkaasti.

Jumppa

Nainen jumppa reenissäJumppa on tehokasta iskiaksen kotihoitoa. Iskiaksen aikana on suositeltavaa harrastaa kevyttä liikuntaa. Näin kipuja lievitetään ja myös toipuminen nopeutuu.

Sopivia liikkeitä iskiaksen hoitoon ovat sellaiset, jotka auttavat vahvistamaan vatsa- ja selkälihaksia. On hyvä myös tehdä sellaisia venytysliikkeitä jumpatessa, jotka tuovat nopean avun iskiashermon tuottamaan kipuun.

On suositeltavaa kysyä apua sopivien jumppa ohjeiden saamiseksi alan asiantuntijoilta. Esimerkiksi fysioterapeutti tai kiropraktikko voi antaa vinkit oikeiden liikkeiden suorittamiseksi. Näin myös vältytään siltä, että tehtäisiin sellaisia jumppa liikkeitä, jotka saattaisivatkin pahentaa iskiaksen aiheuttamaa ongelmaa.

Yksi tehokkaista ja yksinkertaisista kotona tehtävistä jumppa liikkeistä on psoas-asento. Eli mennään selinmakuulle maahan ja nostetaan molemmat jalat sängylle tai tuolille lepäämään. Tällöin jalat ovat polvesta taitettuina 90 asteen kulmassa.

Lihasten rentoutuessa, selkäkipu helpottuu ja olosi paranee.

Sairasloma

Iskias-säryn hoitamisessa sairasloma on lähestulkoon aina välttämätöntä. Lyhytaikainen sairasloma auttaa hoidon aloittamisessa ja kovimpien kiputilojen lievittämisessä.

Sairasloman pituus määräytyy tietysti aina tilanteen mukaan. Iskiaksesta kärsivien potilaiden työkyky vaihtelee, samoin kuin erilaiset työtehtävät voivat määritellä sairasloman pituutta.

Yleisesti ottaen lääkärit määräävät alkuun viikosta kahteen viikkoa sairaslomaa ja tämän jälkeen tarkistetaan potilaan kunto. Jos kivut jatkuvat edelleen ja työhön paluu on mahdotonta, lääkäri jatkaa sairaslomaa parhaaksi katsomallaan ajalla.

Raskaus

Raskaus saattaa pahentaa oireita. Voit katsoa lisätietoa aiheesta tältä sivulta.

Ohjeet lääkäriltä

Iskiaksen hoito ohjeet voi olla hyvä hakea lääkäriltä. Esimerkiksi oikeaoppisten jumppa- ja venyttelyliikkeiden tekemiseen on hyvä hakea ohjeita fysioterapeutilta tai kiropraktikolta.

Näin saadaan tehokkaat ja toimivat ohjeet iskiaksen hoitamiseen.

Myös tuttavilta, jotka ovat kärsineet aikaisemmin iskiaksesta voi saada hyviä vinkkejä hoitoon. On tietysti muistettava, että mikä on auttanut iskiaksen hoidossa yhtä, ei aina välttämättä tuo samoja lievittäviä tuloksia toiselle.

Nykyään suurin osa ihmisistä hakee nopeasti tietoa myös internetistä. Hakemalla hoito-ohjeita netistä voi saada hyviä vinkkejä nopeaan kivunlievitykseen. Erilaisia venyttelyvideoita voi myös katsoa internetin eri kanavilta erityisesti jos ei ole mahdollisuutta päästä fysioterapeutille.

On kuitenkin muistettava, että saadakseen juuri omaan tilanteeseen sopivimmat hoito ohjeet on syytä myös käydä lääkärissä. Näin terveydenhoitoalan ammattilainen voi myös todeta, jos kyseessä on jokin muu kuin iskiaksen aiheuttama kipu. Lääkäri osaa myös antaa tehokkaat ohjeet kotona suoritettavaan itsehoitoon.

Kivun hoito

Iskiaksen aiheuttaman kivun hoito on syytä aloittaa niin pian kuin mahdollista. Vaikka yleisesti suositellaan päivän tai kahden lepoa akuuttiin kipuun, on syytä käynnistää hoito toimenpiteet nopeasti. Liiku siis päivittäin, mutta kipusi ehdoilla.

Tulehduskipulääkkeet auttavat myös akuutissa hoidossa. Apteekista voi hakea ilman reseptiä miedompia kipulääkkeitä, joita on syytä kokeilla ensin kivun lievittämisessä. Jos kipu ei hellitä apteekista saatavilla reseptivapailla lääkkeillä, on syytä käydä lääkärin vastaanotolla ja näin voidaan saada tarvittaessa resepti voimakkaammille tulehduskipulääkkeille.

Kivun hoidossa on oltava kärsivällinen. Yleensä iskiaskipu hoituu itsestään, vaikkakin se vie enemmän aikaa kuin lihaksista aiheutuvat selkävaivat.

Muistathan että istuminen huonossa asennossa voi aiheuttaa selän välilevyn pullistuman. Välilevyn pullistuma taas saattaa laukaista iskiaskivun.

Nappaa ohjeet iskiaksen diagnosointiin ja hoitoon

Lisää sähköpostiosoitteesi alla olevaan ruutuun ja saat ohjeet suoraan sähköpostiisi

You have Successfully Subscribed!

Haluaisitko tehdä päivittäiset askareet ilman jatkuvia ja uuvuttavia iskiaskipuja?

Nyt saat kiropraktikon tekemät ohjeet kätevästi sähköpostiisi. Niiden avulla pystyt paikallistamaan, mistä iskiaskipusi johtuvat ja miten pääset niistä eroon lopullisesti. Kerro vain minne lähetän ohjeet...

You have Successfully Subscribed!