nainen kärsiiIskiaksen aiheuttama kipu on yleinen alaselän ja alaraajojen alueella. Noin 40 prosenttia suomalaisista aikuisista on kärsinyt siitä jossain vaiheessa elämää. Iskiaskipu eroaa tavanomaisesta selkäkivusta, erittäin kovalla ja pistävällä säryllä.

Se johtuu iskiashermon ärsyyntymisestä. Se on kehon pisin hermo, joka alkaa alaselästä ja jatkuu pakaroiden kautta aina jalkateriin asti.

Pakaroissa

Yleisimmillään iskiaksen aiheuttama kipu vaivaa pakarassa kovalla pistävällä säryllä.

Iskiashermo menee pakaran piriformis nimisen lihaksen lävitse tai sen alitse. Jos lihas jännittyy tai tulehtuu, se helposti myös ärsyttää lähellä olevaa herkkää iskiashermoa.

Lihasten jännittymiseen vaikuttavat monet tekijät. Jos esimerkiksi työpaikalla joudutaan istumaan pitkiä aikoja, pakaran ja takareiden lihakset puristuvat. Tämä puolestaan tuottaa ärsyyntymisen iskiashermossa.

Myös monilla urheilijoilla, erityisesti juoksua harrastavilla piriformislihas saattaa ärsyyntyä ja tulehtua.

Välttyäkseen iskiasvaivalta, on hyvä tottua pieneen taukoliikuntaan työpäivän aikana.

Toimistotyötä tekevien on syytä pitää muutaman minuutin tauko joka tunnin välein ja nousta seisomaan ja tehdä pieni kävely. Ei tarvitse lähteä kauas työpisteestä. Yleensä riittää, kun käy kahvihuoneessa hakemassa kupin kahvia tai lasin raikasta vettä ja nauttii sen seisaaltaan. Näin lihaksille annetaan tilaisuus rentoutua ja päästä puristuksesta.

Kuljetusalalla kuskeina työskentelevien on myös syytä pitää pieni tauko silloin tällöin ajon yhteydessä. Jos tauot ovat kuitenkin vain kahviloissa pysähtymisiä, eivät pakaralihakset pääse riittävästi rentoutumaan. Siksi olisi hyvä nousta pois autosta ja kävellä muutama minuutti, jotta pakarat pääsevät rentoutumaan.

Lääkäri on para ohjeistamaan hoidossa, mutta kotioloissa pakaran iskiaskipua voi lievittää tehokkailla venytyksillä. Yksinkertainen tapa on asettua lattialle konttausasentoon. Tämän jälkeen tuodaan kivun puoleinen jalka vartalon eteen koukistaen niin, että polvi osoittaa ulospäin. Samaan aikaan toista jalkaa suoristetaan taaksepäin. Sitten varovaisesti liikutetaan ylävartaloa eteenpäin koukussa olevan jalan päälle. Lantio pidetään suorassa koko venytyksen ajan. Varmista selän ergonominen asento kaikissa venytyksen vaiheissa.

Jaloissa

Iskiasvaiva aiheuttaa useasti jalassa särkyä joka voi olla niin voimakasta, että se estää jopa normaalin kävelyn.

Koska iskiashermo on pitkä, se saa yleensä aikaan kipua myös jalan eri osissa. Usein oireita ilmenee reiden takaosassa, mutta myös mahdollisesti reiden sivussa. Joskus särky säteilee aina jalkaterään ja varpaisiin saakka.

Iskiasvaiva saattaa aiheutua huonoista työasennoista, pitkään autossa istumisesta huonolla tuella tai jatkuvasta staattisesta lihasrasituksesta tai -jännityksestä, joka tuottaa yksipuolista kuormittumista selälle ja sen lihaksille.

Myös fyysisesti raskas työ, jossa tehdään raskaita nostoja voi saada aikaan iskiaskivun. Erityisesti jos selkä, tai koko keho, joutuu olemaan hankalissa asennoissa.

Jalkakipua voi helpottaa venyttelyllä. Voidaan esimerkiksi asettua selinmakuulle lattialle. Sitten koukistetaan kipeä jalka rintaa vasten samalla kiertäen polvea ulospäin vartalosta. Toinen jalka pysyy lattialla suorana. Seuraavaksi asetetaan kipeän jalan puoleinen käsi polven päälle ja toisella kädellä otetaan kiinni nilkasta. Jalkaa vedetään nilkasta kevyesti itseä kohti ja työnnetään polvesta. Näin tehty venytys tuntuu myös pakaralihaksessa ja auttaa rentouttamaan kipeytyneitä lihaksia.

Pohkeissa

jalassa tai pohkeessa on yleisintäIskiaskipu pohkeessa on yksi tyypillisistä ilmenemismuodoista. Koska hermo kulkee pohkeen kautta jalkateriin asti, kipu tuntuu monesti juuri pohkeessa.

Kivun lisäksi pohkeessa voi olla kihelmöintiä, puutumista, polttelua ja pistelyä.

Katso artikkeli kaikista niistä oireista joista voidaan päätellä, että kyseessä on juuri iskiaksesta johtuva ongelma.

Kipu voi olla selän ja pohkeiden alueella niin kova, että henkilö saattaa kysyä onko terveys enää mahdollista saada kuntoon. Selän oireillessa pitempään on hyvä mennä lääkäriin ja tarkistaa sen terveys. Iskiaskipua saattaa aiheuttaa nimittäin välilevyn pullistuma.

Myös pohkeessa olevaa kipua voidaan yleensä auttaa sopivilla venytyksillä, jos taustalla ei ole välilevyn pullistuma.

Pohjetta venytetään asettumalla nojaamaan seinää vasten ja viemällä kipeä pohje taakse. Sitten lasketaan painoa ja samalla viedään kantapäätä taaksepäin, kunnes venytys tuntuu pohkeessa. Venytys pidetään lyhyenä, muutaman sekunnin pituisena, jonka jälkeen noustaan ylös. Pienen tauon jälkeen toistetaan venytys pohkeelle. Toistuvien venytysten tulokset tuntuvat pohkeessa.

Kipujen ilmetessä on hyvä mennä lääkäriin ja pyytää hoitoon ohjeet ammattilaiselta.

Hoito

Selän alueella oleva iskiaskipu voi johtua monesta eri syystä. Siihen vaikuttaa lihaksiston terveys, mahdolliset vauriot selkärangassa jne.. Ammattitaitoinen lääkäri on paras antamaan lisää tietoa parhaasta mahdollisesta hoidosta. Kipujen jatkuessa pitkään pitää ehdottomasti mennä lääkäriin.

Haluatko tietää lisää iskiaskipujen hoidosta? Lue artikkeli hoidoista täältä.

Nappaa ohjeet iskiaksen diagnosointiin ja hoitoon

Lisää sähköpostiosoitteesi alla olevaan ruutuun ja saat ohjeet suoraan sähköpostiisi

You have Successfully Subscribed!

Haluaisitko tehdä päivittäiset askareet ilman jatkuvia ja uuvuttavia iskiaskipuja?

Nyt saat kiropraktikon tekemät ohjeet kätevästi sähköpostiisi. Niiden avulla pystyt paikallistamaan, mistä iskiaskipusi johtuvat ja miten pääset niistä eroon lopullisesti. Kerro vain minne lähetän ohjeet...

You have Successfully Subscribed!