Jos iskias vaivaa, on venyttely yksi tehokkaimmista avuista akuuttiin iskiassärkyyn. Venyttely auttaa laukaisemaan lihaksissa olevia jännitys- ja ärsyyntymistiloja. Tällöin niitä lähellä oleva herkkä iskiashermo voi rauhoittua jonkin ajan kuluttua.

Iskiaksen hoitoon venyttelyä

venyttely sillalla

Säännöllinen venyttely on tehokas apu iskiaksen hoidossa

Iskiaksen hoidossa venyttely on syytä aloittaa mahdollisimman pian iskiaskipujen alkamisesta. On totta, että kovista säryistä johtuen moni joutuu lepäämään päivän tai kaksi. Mutta tämän pidempiaikainen lepo ei välttämättä auta paranemisessa, vaikkakin voi tuoda hetkellistä helpotusta. Itse asiassa paikallaan oleminen ja venyttelyn tekemättä jättäminen voi pahentaa iskiaskipuja.

Hyvä päivittäinen rutiini on hoitaa iskiasta venyttelyllä. Näin iskiaskipua voidaan lievittää huolimatta siitä, mikä iskiaksen aiheuttaa.

Venyttelyohjelmaan pitäisi kuulua ainakin seuraavat:

  • piriformis lihas
  • alaselkä
  • kinnerjänne eli akillesjänne

Alaselän venytys

Alaselän venytys iskias-säryissä on tehokas tapa lievittää kipua. On tärkeää, että kaikki venytykset tehdään niin, että liikkeet tehdään oikein ja huolellisesti. Väärin tehdyt venytysliikkeet kun voivat jopa pahentaa ongelmaa sekä kipuja.

Siksi onkin parasta ennen alaselän venytyksen aloittamista kotona, kääntyä asiantuntijan puoleen. Tällaisia ovat esimerkiksi fysioterapeutit ja kiropraktikot. Kun ensimmäiset alaselän venytykset tehdään heidän valvovan silmän alla, opitaan oikeat liikkeet ja näin saadaan paras mahdollinen hyöty. Tämän jälkeen on helpompaa venyttää alaselkää kotioloissa, kun tietää tarkalleen miten venytys tehdään oikeaoppisesti.

Lue lisää hoidosta kotikonstein.

Alaselän venytys iskiaksessa on tärkeää sen vuoksi, että juuri tuolla alueella usein aiheutuu iskiashermon ärsyyntyminen ja siitä johtuvat kivut. Iskiashermo alkaa alaselän alueelta ja kulkee sieltä alaspäin pakaroiden kautta molempiin jalkoihin asti. Niinpä vaikka iskiashermo olisi ärsyyntynyt alaselän kohdalla, kipu voi heijastua esimerkiksi pakarassa tai takareidessä.

Venytysohjeet asiantuntijalta

Venytysohjeet saa parhaiten alan asiantuntijoilta kuten kiropraktikolta tai fysioterapeutilta. He voivat myös selittää miksi jokin tietty venytysliike on tärkeä ja miten se suoritetaan oikeaoppisesti.

Kun venytysohjeet on käyty läpi yhdessä asiantuntijan kanssa, on helpompaa aloittaa harjoittelu kotona.

On tietysti mahdollista käyttää hyväksi nykyaikaista teknologiaa iskiaksen venyttelyohjeiden löytämiseksi. Internetistä voi löytää monien tunnettujen fysioterapeuttien sekä fysikaalisten hoitolaitosten kotisivut.

Useilla fysioterapian kotisivuilla tarjotaan käytännön vinkkejä iskiaksen venyttelyohjeiksi. Myös useimmilta sivuilta voi löytää lyhyitä venytysohje videoita. Näillä videoilla esimerkiksi fysioterapeutti näyttää havainnollisesti, miten tietyt venytykset tehdään oikeaoppisesti ja turvallisesti.

Tärkeää on, että saatuja venytysohjeita noudatetaan ja venyttely on säännöllistä joka päivä. Näin saadaan nopeammin hyviä tuloksia iskias kivun lievittämiseksi.

Usein venytysohjeissa muistutetaan, että venyttele iskiashermoa varovaisesti. Mikäli jokin venytys ei tunnu hyvältä ja tuntuu siltä, että kipu lisääntyy, on kyseisen venytyksen tekeminen lopetettava heti.

Tavallisemmat venyttelyohjeet auttavat iskiaksen aiheuttaman säteilykivun pienentämisessä. On harjoitteita, joilla voi vähentää jalkoihin säteilevää kipua. Lannerankaa stabiloivat harjoitteet, sekä hermokudoksen hoito pumppauksen avulla, ovat tehokkaita kotiharjoituksissa.

Kaikkiin näihin venytyksiin voi saada ohjeet kiropraktikolta tai löytää videon internetistä.

Oikeanlaiset venyttelyohjeet

On tärkeää saada juuri oikeaan vaivaan auttavat venyttelyohjeet. Jos esimerkiksi iskiasvaiva johtuu alaselän alueelta, tehdään selkälihaksia rentouttavia venytyksiä.

Toisaalta selkäkipu mahdollisesti johtuu toisesta syystä. Sen saattaa aiheuttaa välilevyn pullistuma. Kannattaa varata aika lääkäriin ja kertoa mistä kohtaa selkä oireilee. Kerro myös mitä muita oireita on ilmennyt. Ehkä istuminen on vaikeutunut tai polven, takareisien tai jalkojen ympäristössä ilmenee erittäin kovaa kipua jne.. Tämä mahdollistaa että saat tietoa oikeanlaisista hoitomenetelmistä.

Ensimmäiset venyttelyt on syytä tehdä asiantuntijan avustuksella ja valvonnassa. Fysioterapeutti tai kiropraktikko auttaa oikeiden venytysliikkeiden oppimisessa ja tämän jälkeen on helpompi tehdä venytyksiä omatoimisesti kotona.

Fysioterapia vahvistaa ja rentouttaa kireitä lihaksia ja auttaa yleensä potilaan kipuun merkittävästi.

Oikea venyttely vähentää tehokkaasti iskiaksen aiheuttamia kipuja ja parantaa lihaksien toimintaa. Väärin tehdyt liikkeet voivat jopa pahentaa tilannetta. Sinun on hyvä paneutua huolella, miten kukin venytys tehdään, jotta voidaan saada haluttuja tuloksia. Älä ota turhia riskejä selän kanssa. Tee vain turvallisia lääkärin tai fysioterapeutin määräämiä liikkeitä.

Nappaa ohjeet iskiaksen diagnosointiin ja hoitoon

Lisää sähköpostiosoitteesi alla olevaan ruutuun ja saat ohjeet suoraan sähköpostiisi

You have Successfully Subscribed!

Nappaa parhaimmat ohjeet iskiaskipujen helpottamiseen

Saat ohjeet, jotka todistetusti helpottavat iskiaskipuja. Kerro vain minne lähetän ne...

You have Successfully Subscribed!