Iskiasvaiva on tuttu käsite monille suomalaisille, johtuen sen yleisyydestä erityisesti keski-ikäisten keskuudessa. Harvoin iskias vaivaa alle 20 vuotiaita, kun taas 50 vuotiailla ja sitä vanhemmilla iskiasta esiintyy yleisemmin.

Jotkut kuitenkin puhuvat iskiaksen yhteydessä issiaksesta tai noidannuolesta. Lääkäri voi käyttää silloin tällöin myös termiä välilevytyrä puhuttaessa iskiaksesta. Kaikille näille ilmauksille on kuitenkin yhteistä terävä, pistävä kipu yleensä alaselän alueella.

Iskiaksen aiheuttajina on monia eri tekijöitä, eivätkä oireet aina ole samanlaisia jokaisella ihmisellä. Myös iskiaksesta paraneminen voi toisilla olla nopeampaa, kun taas toisilla kivut voivat kestää jopa kuukausia.

Tarkastellaanpa hiukan lähemmin, mitä iskias oikein on, miten se vaivaa ja mitä on otettava huomioon iskiaksesta ja esimerkiksi raskaudesta.

Mikä on iskias?

Koska on erilaisia kommentteja ja uskomuksiakin iskiaskivuista ja sen aiheuttajasta, on syytä miettiä ensin, mistä on kyse.

Yleisesti ottaen, kun puhutaan iskiaksesta, halutaan kuvata tavallista kovempaa alaselkäkipua, johon voi liittyä myös mahdollisesti tunnottomuutta, pistelyä, heikkoutta tai muita terveys ongelmia.

Tyypillisesti iskiassärky ulottuu myös pakaraan, takareiteen, sen ulkosyrjälle tai sääreen sekä jalkaterään. Harvoissa tapauksissa iskiasvaiva voi olla yhtä aikaisesti molemmissa jaloissa.

Selkä voi oireilla monella tapaa, mutta kivun ulottuminen pakaraan tai takareiteen, erottaa iskiasvaivat tavallisesta selkäkivusta. Tavallisissa selkäkivuissahan vaiva yleensä keskittyy ainoastaan selän alueelle. Iskiaksessa sen sijaan se heijastelee myös edellä mainittuihin alaraajoihin.

Vaikka iskiaksen aiheuttamat kivut ovat yleensä erittäin voimakkaita, ne eivät kuitenkaan yleensä aiheuta pysyviä terveys haittoja tai vaurioita hermostossa eikä lihaksistossa.

Iskiasvaiva

Iskiasvaiva aiheutuu välilevyn pullistumasta, joka painaa lähellä olevaa iskiashermoa. Välilevyn sisäosassa on hapanta ainesta, joka pääsee ärsyttämään herkkää hermoa välilevyn vauriotuessa. Myös lannerangan ahtauma voi aiheuttaa hermon ärsyyntymisen.

Yleensä välilevyn vaurioitumiseen ei ole syynä yksittäinen tapaturma taikka onnettomuus. Välilevyn vaurioituminen kehittyy asteittain ajan myötä.

Välilevyn pullistumisesta kärsivätkin yleensä useimmiten miehet, jotka harrastavat urheilua tai heillä on vuosia kestänyt fyysisesti kuormittava työ. Esimerkiksi kuljetusalalla työskentelevillä on suurempi riski sairastua iskiakseen, koska he istuvat työssään päivittäin pitkiä aikoja kerrallaan.

Diabetes on myös yksi iskiasvaivalle altistava tekijä, koska se lisää hermovaurion riskiä.

Jos henkilö on ylipainoinen, hän voi altistua herkemmin iskiasvaivoille.

Myös vuosia kestäneet huonot työasennot altistavat iskiasvaivoista kärsimiselle myöhemmin. Kun selkä vuosien ajan on ylikuormitettu esimerkiksi väärillä tavaroiden ja kuormien nosto tottumuksilla, välilevyn vaurioituminen on todennäköisempää.

Koska iskiashermo on kehon pisin ja paksuin hermo, sen ärsyyntyminen voi heijastua eri puolille alakehon raajoja. Siitä lähtevät hermot muun muassa takareiteen, pohkeeseen sekä jalkaterän lihaksiin.

3 yksinkertaista kotikonstia

Tehokas itsehoito auttaa kivun lievittämisessä. Alla lista ideoista:

Nappaa ohjeet iskiaksen diagnosointiin ja hoitoon

Lisää sähköpostiosoitteesi alla olevaan ruutuun ja saat ohjeet suoraan sähköpostiisi

You have Successfully Subscribed!

Haluaisitko tehdä päivittäiset askareet ilman jatkuvia ja uuvuttavia iskiaskipuja?

Nyt saat kiropraktikon tekemät ohjeet kätevästi sähköpostiisi. Niiden avulla pystyt paikallistamaan, mistä iskiaskipusi johtuvat ja miten pääset niistä eroon lopullisesti. Kerro vain minne lähetän ohjeet...

You have Successfully Subscribed!